Ararat - Urartu - Armenië

”Een reis in ruimte en tijd”

In de tijd (1837), dat er nog geen vliegtuigen, noch auto’s waren, reisde tsaar Nicolaas naar Yerevan om de Ararat te bekijken; hij had net dat stuk van de wereld geannexeerd en wilde die beroemde berg wel eens zien. Hij kwam aan en tot zijn grote teleurstelling was de machtige Ararat in wolken gehuld. Hij wachtte een aantal dagen of weken, maar de berg bleef achter grote nevelmassa’s verborgen. De tsaar werd ongeduldig en op de ochtend, dat hij met zijn gezelschap klaar stond om te vertrekken, sprak hij: - Jammer toch, dat de berg mij niet heeft gezien!

Wij vliegen naar de stad Kars, in het uiterste noordoosten van Turkije en rijden langs de andere kant van de 5165 m hoge slapende vulkaan, die trots oprijst uit de omliggende vlakten en valleien; misschien zien wij hem wel. . .
Er zullen onderweg drie verschillende zondvloedverhalen klinken!

In de tijd, dat Rome nog een klein dorpje aan de Tiber was en de mythe van Romulus en Remus zich afspeelde. . . in de tijd, dat Homeros de helden van de Trojaanse oorlog bezong op de kust van Klein-Azië. . . In die tijd was het koninkrijk van Urartu op het toppunt van haar macht en omvang, onder koning Sarduri II (763 – 730). De berg Ararat en de drie grote meren - het Sevan-meer, het Urmiya-meer en het Van-meer - lagen binnen haar grenzen. De hoofdstad Tushpa lag op de oostelijke oever van het Van-meer, een vulkanisch zoutmeer, waar het leven zich uitbundig rond de riviermondingen manifesteert: bijzondere vissen en flamingo’s. Onze route voert over hoogvlakten van gemiddeld 2000 m, over de lavavelden van de Tendürek, naar het spectaculaire kratermeer op de Nemrut-berg. Wijdse uitzichten zullen ons deel zijn.

Urartu was het eerste rijk om de Ararat van ca 900 tot 600 v.Chr.; zij zijn de “vergeten” vijanden van de Assyriërs en werden aan het begin van de 19e eeuw door avontuurlijke archeologen herontdekt. Wij zullen hun indrukwekkende burchten beklimmen en kennis nemen van hun inscripties in spijkerschrift, hun rol in de geschiedenis, hun ondergang gelijktijdig met de Assyrische grootmacht.

Armenië is het tweede rijk om de Ararat. Het ontstaat uit een federatie van stammen, die zich scharen onder één leidende koning tijdens de roerige omwentelingen na de dood van Alexander de Grote (356 – 323). In 301/303 wordt de Armeense koning Tiridates door Grigor Lusavoritsj tot het christendom bekeerd. In 312 wordt het Edict van Milaan uitgevaardigd, in 325 zijn ook de Armeniërs aanwezig op het eerste concilie te Nicea. Armenië blijft de tragische twistappel tussen Byzantium en de Sassanieden en begeerd door de kaliefen van Damascus en Bagdad, de tsaar van Rusland, de sultan van de Ottomanen.
Wij zullen Ani bezoeken “de stad der duizend kerken” een wereldstad met 100.000 inwoners. . . nu resten ons de verlaten ruines. . . Genoeg om kennis te maken met de specifiek Armeense bouwkunst.

Onderweg door natuur en cultuur, opgang en ondergang, heftige strijd en vulkanisch natuurgeweld, beleven wij het kleurige kleed van de ontwikkeling door de eeuwen heen. Het gerestaureerde kerkje op het eiland Aktamar in het Van-meer wordt het sluitstuk van onze reis.


Klik hier voor het dagprogramma.