Sicilië

”Ikzelf leef niet meer, Christus leeft in mij”, Paulus, Brief aan de Galaten: 2:20

Sicilië, een vulkanisch eiland midden in de Oude Wereldzee, waar vele volkeren aan land zijn gegaan: In de Oertijd woonden hier Sikanen, Elymiërs en Siculen, zij zijn in de stroom der ontwikkelingen “verdwenen”. Odysseus voer met zijn schip tussen Skylla en Charybdis en moest aanzien hoe zijn vrienden door monsterlijke kaken werd gegrepen en verslonden. In de Oudheid kwamen de Karthagers, de Grieken en de Romeinen; in de Middeleeuwen: Byzantijnen, Normandiërs en Moren; daarna hebben allerlei Europese vorstenhuizen er hun scepter gezwaaid: Spanjaarden, Italianen, Duitsers…… Al deze overheersers, veroveraars, tirannen en koningen hebben op dit eiland hun sporen achtergelaten. De beroemde natuurfilosoof Empedokles (492 – 432) woonde in Akragas/Agrigento; de wiskundige, uitvinder en sterrenkundige Archimedes (287 - 212) is geboren en gestorven in Syrakuse, dat in de Oudheid de hoofdstad en de belangrijkste haven was. Pythagoras, Plato, Strabo en Pausanias e.a. bezochten het eiland en hebben ons hun beschrijvingen nagelaten.
Paulus meerde aan in Syracuse op zijn laatste reis naar Rome; hij bleef hier drie dagen. Het vroege christendom is hier nog voelbaar in de ondergrondse catacomben………….
Goethe reisde per postkoets over de Via Appia vanaf Rome naar Napels, waar hij de boot naar Sicilië neemt. Hij prijst zich gelukkig, dat hij zo naar de plaatsen van zijn wensen kon gaan.

Zo zullen de ervaringen en belevenissen van vele reizigers, die ons zijn voorgegaan, weer verschillend oplichten in onze eigen ziel door de kleur en de stemming van de tijd, waarin wij leven.……… Een overweldigende veelheid aan bezienswaardigheden doet zich voor: Archeologische musea, barokke en hypermoderne kerken, schitterende mozaïeken….. en niet te vergeten: meerdere onovertroffen Dorische tempels in een glooiend, zon overgoten omgeving. Het letterlijke hoogtepunt van het landschap is de Etna (3263 m), één van de actiefste vulkanen van West-Europa; hij laat nog regelmatig iets van zich zien en horen. Volgens de mythologie heeft Athene hier een Gigant opgesloten, die dus nog steeds af en toe een woede-uitbarsting heeft……… Als hij rustig blijft, kunnen wij naar de top!
Een zonsondergang, zittend op de trappen van een Griekse tempel, onder een olijfboom, gesprekken voeren, stil zijn, behoren tot de mogelijkheden………………… Dat wij (weer) mooie, vruchtbare en gedenkwaardige ervaringen en herinneringen zullen verzamelen, daar gaan wij van uit.