De Koningen van Kommagene
- Aan de oevers van de Euphraat -

Vanuit het moderne Şanlıurfa aan de grens van het regenrijke Taurus-gebergte, het middeleeuwse Edessa met zijn rijk vloeiende bronnen, waar de apostel Thomas het "Lied van de Parel" schreef, gaan wij naar het Bijbelse Harran, waar Abraham voor het eerst zijn goddelijke opdracht vernam, en waar elf van de twaalf zonen van Jacob geboren werden; de stamvaderen van het volk van Israël.
In dezelfde omgeving bezoeken wij Soğmatar, een cultusplaats, waar ter ere van de Zeven Planeten op Zeven Heuvelen, Zeven Tempels werden gebouwd.
Van nog oudere datum zijn de vondsten van Göbekli Tepe. De raadselen van dit pre-historische tempelcomplex zijn nog lang niet ontsluierd.Nemrut Dağı, Herakles

Op onze weg naar het land van Kommagene zullen wij stoppen bij de Atatürk-stuwdam in de Euphraat, gebouwd in 1979; de vierde grootste stuwdam ter wereld!
In het land van Kommagene bezoeken wij meerdere hiërothesions: Karakuş, Arsameia en de zg. Nemrut Dağı (2150 m), waar koning Antiochos I Epiphanes (69 - 31 v.Chr.) troont tussen de goden. Ter meerdere glorie van deze heerser werd een 50 m hoge grafheuvel (150 m diameter) van vuistgrote stenen opgestapeld; kolossale godenbeelden hebben eeuwen lang zonsopgang en zonsondergang gadegeslagen vanaf hun monumentale zetels.

In het museum van Gaziantep komen wij van de verbazing over het kolossale terecht in de bewondering van het minuscule bij het zien van de collectie Assyrische en Hethitische rolzegels en de beroemde mozaïeken uit Zeugma, die gered zijn van de ondergang in het stuwdamproject.
Vlakbij Gaziantep ligt Dülük, het antieke Doliche, waar Zeus Dolichenes vereerd werd, een transformatie van de Hethitische onweersgod Tesjub. Zijn heiligdom lag op de top van de Dülük berg. Tegenover het dorp werden in 1997 twee Mithras-grotten ontdekt, naast de prehistorische grot. Helaas zwaar beschadigd door christenen, die hun triomf over het heidendom hier duidelijk tot uitdrukking gebracht hebben.

Dagpropramma >>       Info>> ingrid.klerk@planet.nl