Introductie:

Reizen naar Turkije met kunsthistorische, mythologische en filosofische achtergronden. Speciale aandacht voor de mensheidsontwikkeling, oude mysterieplaatsen, Anatolische beschavingen, pre-historie en natuurbeleven.


Klein-Azië, Anatolië maakt heden ten dage deel uit van de moderne republiek Turkije en is in slechts enkele vlieguren te bereiken.
Tijdens onze reizen gaan wij op zoek naar de wortels van de Europese beschaving en zullen vele cultuurhistorische schatten uit het verleden ontdekt worden. De weg voert ons door een altijd weer veranderend landschap, waar de herinneringen aan gebeurtenissen en personen uit het Oude Testament vaak nog tastbaar aanwezig zijn, waar oude reeds lang vergeten volkeren, zoals de Hethieten en de Phrygiërs woonden, waar de nalatenschap van Alexander de Grote eeuwenlang heeft nageklonken, waar de heerschappij van Rome in de vergoddelijking van Caesar tot uitdrukking kwam, waar de voetstappen van de apostelen liggen en het vroege christendom een bodem vond; waar de glorie van Byzantium schitterde…… Hier begon de Zijderoute, de karavaanwegen naar de Oriënt, via welke uiteindelijk de Seldjoeken en de Ottomanen dit land binnentrokken (1071 n.Chr.).Het MUNDus-team v.l.n.r.: Sevinç - onze agent in Turkije, Ton - Den Haag,
Suat - chauffeur, Christiane - Basel, op de voorgrond Ingrid - Den Haag.

Er wordt gereisd in kleine groepen (max. 20 personen), waarbij ieders inbreng welkom is en tot zijn recht kan komen. De ervaring heeft geleerd, dat er een gezamenlijk beleven ontstaat van het voorbij stromen van de tijd in de ruimte, waarin wij twee weken rondreizen. Ontmoetingen komen tot stand met de omgeving, het landschap, de cultuur van het verleden en het heden. Het weloverwogen programma biedt ruimte voor verwondering, gezelligheid en bovenal voor een intens genieten van de rust van het landelijke leven in de dorpen, waar kippen, ganzen en kalkoenen scharrelen en waar de tijd lijkt stil te staan. Al naar gelang het seizoen bloeien de citroenen of dragen de granaatappelbomen vrucht. Er wordt hard gewerkt op de katoen- en/of papavervelden, de tabak wordt geplukt, de rozijnen liggen te drogen in de zonovergoten gaarden. Ooievaars en talloze andere vogels vliegen af en aan. Onvergetelijk zijn de kleine dingen zoals de glimlach van een vriendelijke boer, de vrolijke hamerslagen van de smid in de bazaar………

Onderweg wordt museumbezoek afgestemd op het thema van de reis; een gedetailleerde reader met kaarten, plattegronden, tekeningen en de meest relevante historische gegevens is bedoeld als praktische ondersteuning bij de oriëntatie; dagelijks vindt een voorbespreking van het programma plaats, overleg en improvisatie zijn altijd mogelijk. Er wordt veel aandacht besteed aan archeologische bezienswaardigheden, vaak gecombineerd met wandelingen en picknick in de vrije natuur. Er wordt ruimte gegeven voor individuele verkenning van bazaar, moskeeën, straatjes en steegjes - het proeven van de plaatselijke atmosfeer. Tijdens de busritten is onze chauffeur altijd bereid te stoppen om de aanplant van tabak, katoen, druiven e.d. te bekijken. De gezamenlijke maaltijden zijn een goede gelegenheid tot gesprek en verwerking van onze belevenissen, terwijl wij genieten van de gastvrijheid en de Turkse keuken.
Wij hopen, dat er voor iedere deelnemer persoonlijk, waardevolle herinneringen van diepe betekenis zullen ontstaan en zetten ons ervoor in om van elke reis weer een unieke belevenis te maken.
Bij deze reizen hoort een thuiskomen met een rijkdom aan ervaringen, een nieuwe kijk op de wereld, waarin wij leven en op de tijdstroom waarin wij staan.

Voor alle reizen geldt: Vertrek vanaf Schiphol (de Duitstalige reizen vertrekken vanuit Zwitserland) per vliegtuig naar het beginpunt in Turkije, alwaar een bus met chauffeur gereed staat, die ons de gehele reis zal begeleiden.
Overnachtingen in tweepersoonskamers (met douche/toilet) van comfortabele twee of drie sterren hotels.
Een maximaal aantal deelnemers van 20 personen.
Duur 15 dagen.
Prijsindicatie - tenzij anders vermeld - volpension; inclusief entrees.
Meerprijs voor een eenpersoonskamer (tenzij anders vermeld) € 195,--
Aan alle reizen gaat ten minste één kennismakings- en/of studiebijeenkomst vooraf.

pagina 2 -->