Recensies:

Ingrid Klerk is al tientallen jaren verbonden met de Turkse cultuur. Sinds een aantal jaren organiseert ze groepsreizen, veelal naar bijzondere plaatsen in Turkije. Van haar hand is nu verschenen:Turkse Mythologie. Dit boek bevat allereerst een inleidend deel over de Turkse Kosmologie, de visie op het onstaan van mens en wereld, en daarin komt ook de rol van de sjamaan, middelaar tussen mens en god, aan de orde. Zonder gewichtigdoenerij maakt de schrijfster duidelijk dat ze goed thuis en betrokken is bij haar onderwerp.
Het tweede deel van het boek bestaat uit acht verhalen en is adembenemend:
"Snel als de wind is de gang van het paard
  De tong van de zanger geeft de verzen vaart"
En dat is ook zo, de verhalen zijn met vaart en verve verteld en als lezer wil je mee met deze oorspronkelijke nomadenverhalen. Prachtige oermotieven, ook in deze Turkse verhalen die uiterlijk exotisch, maar innerlijk verwant en bekend zijn. De strijd tussen goed en kwaad, de liefde tussen man en vrouw, zware beproevingen - het is niet Turks maar algemeen menselijk, en dat is de diepere en waardevolle ontdekking die in dit boek gedaan kan worden.


John Hogervorst
ABC Antroposofie
mei/augustus 2004
nr.:10

Overzicht van en verhalen uit de mythologie van de Turken afkomstig uit de tijd dat ze een nomadenbestaan leidden in Centraal-Azi, voordat ze zich tot de islam bekeerden en zich in Anatoli vestigden (tussen 735 en 1071). Er was nog geen stedenvorming en nauwelijks landbouw. Allereerst wordt een beeld geschetst van de sjamanistische kosmologie en de rol van de sjamaan als bemiddelaar tussen de mensen en de godenwereld. Het gaat niet om n sluitend wereldbeeld; de mythen werden mondeling overgeleverd. Historische bronnen worden in het kort toegelicht.
Belangrijke historische documenten zijn de grafinscripties in het dal van de Orhon-rivier, het oorsprongsgebied van het Turkse volk: het Gk-Trk Rijk (552-735). Grote historische personen krijgen aandacht (o.a. Oghuz en Dede Korkut) en verschillende mythen en verhalen worden verteld. Bevat veel informatie en is boeiend geschreven.
Voor alle liefhebbers van mythologische verhalen n informatief voor Turken zelf over hun eigen achtergrond. Paperback met kleurenfotokatern, bibliografie, stambomen, kaart en verklarende woordenlijst. Normale druk.


Biblion, Leidschendam, Drs. Sytske Breunesse, 2004