Turkse Mythologie

ISBN 978-90-8759-226-4

Ingrid Klerk is geboren in Den Haag (1943) en als leerling van de Vrije School kwam zij al jong zeer intensief in aanraking met sprookjes, sagen en mythen uit vele culturen. Elf jaar lang woonde en werkte zij in Turkije en vatte een liefde op voor dit volk en dit land; zij was nieuwsgierig naar hun herkomst en verleden. Tijdens haar verblijf in Turkije heeft zij zich intensief beziggehouden met de Turkse tapijtweefkunst, de literatuur en de geschiedenis van het Turkse volk vóór de bekering tot de islam.
In de jaren 1982 - 1998 was zij werkzaam als docent Turkse taal en cultuur aan de volksuniversiteit in Den Haag. Vanaf 1986 is zij dagelijks werkzaam als tolk en beleeft de immigratieproblematiek van zeer nabij bij de meest uiteenlopende zorginstellingen in Nederland. Als hobby organiseert zij exclusieve reizen met cultureel historische achtergronden naar Turkije.


Sjamane
Over Turkse nomadenmythologie is in Nederland weinig bekend en met haar boek wil Ingrid Klerk haar lezers dan ook laten kennismaken met de wortels van de Turkse samenleving. Zij beschrijft in haar boek de kleurrijke nomadentradities, alsmede de historische en culturele achtergronden van het nomadenbestaan. Zij vertaalde acht representatieve verhalen o.a. over het ontstaan van de wereld, de rol van goed en kwaad, de liefde tussen man en vrouw en vele spannende avonturen van helden die na zware beproevingen kwaadaardige monsters en vijanden weten te verslaan.


Bronzen gordelplaatje uit Ordos.
Een worstelwedstrijd tussen twee helden,
7e eeuw v. Chr.,
British Museum,
Londen.