Een ontmoeting met Nimfen en Nomaden,
een reis door het antieke Carië.

Dit is een experimentele, sportieve en avontuurlijke reis langs niet-toeristische - weer door de natuur opgenomen - resten van de Carische beschaving. De Cariërs woonden hier vóór de komst van de Ioniërs (zie Herodotos).

De reis gaat langs de Marsyas-rivier:

De mythe van Marsyas duidt op een verbinding met de Phrygische koning Midas:
De godin Athene had de fluit uitgevonden, maar omdat haar gezicht zich zo lelijk vertrok als zij erop blies, had zij hem weggegooid..... Marsyas, de saterachtige zoon van de goddelijke Hyagnis, vond het instrument, speelde erop en was zo ingenomen met zijn muzikale kwaliteiten, dat hij het waagde te wedijveren met de lierspelende Apollo.
Volgens sommige overleveringen zou het Tmlos-gebergte (bij Sardis) scheidsrechter zijn, maar volgens anderen moest koning Midas oordelen, wie van beiden de mooiste muziek maakte. Koning Midas besliste ten gunste van zijn vriend en werd door Apollo gestraft met een paar ezelsoren.
Maar volgens een andere versie wordt Marsyas voor straf door een strenge Apollo levend gevild; hij hangt zijn harige huid in een boom, zodat de wind door de holle huls kan blazen. De aan Pan en Seilenos verwante Marsyas wordt door Apollo van zijn fysieke harige omhulsel "bevrijd" en leeft voort als onzichtbare natuurgod in de elementen...... Een zijrivier van de grote Maiandros, die uitmondt in de Egeïsche zee bij Miletos, werd naar hem genoemd.

...... langs de filosofensteden Miletos en Priëne en het Apollo-orakel van Didymae. Dit is een van de grootste en bestbewaarde tempels in Klein-Azië. Op deze plaats werd de tweeling Artemis en Apollo verwekt; hun moeder, de godin Leto, baarde hen op het eiland Delos.

Aan de oever van het pittoreske Bafa-meer, werd ter herinnering aan Herakles de stad Herakleia gesticht, er staat een heiligdom ter ere van Endymion:

De mythe van Endymion vertelt over een schone herdersjongen, zo schoon dat de maangodin Selene verliefd op hem werd. Zij kon niet accepteren, dat hij sterfelijk was en zijn schoonheid vergankelijk...... Zij betoverde hem en sindsdien slaapt Endymion in een grot in het liefelijke Latmos-gebergte, waar Selene nog steeds iedere nacht naar hem komt kijken......

Zo is deze reis vervuld van wonderlijke verhalen, die ons ver weg voeren van onze moderne rationaliteit......

In de Griekse tijd was dit meer nog een open baai - de golf van Latmos - waaraan ook de Ionische havenplaats Miletos lag. Vanuit Herakleia zullen meerdere voettochten worden ondernomen in het Latmos-gebergte langs Byzantijnse kloosters en prehistorische grotten met rotstekeningen.

Na een heilzame onderdompeling in de wereld van elementenwezens komen wij in de antieke filosofensteden Miletos en Priëne, alwaar de mens zich voor het eerst verdiepte in de oorsprong van het zijn; hier is het menselijk denken ontwaakt!

In het provincieplaatsje Milas is veel tijd voor slenteren in leuke straatjes, snuffelen op markten en bazaartjes, vrij wandelen, luieren, ontmoetingen en gesprekken.

Het Dagprogramma >>