De Bloeiende Rozentuinen van Turkije
Een Rondreis door het antieke Pamphylië en Pisidië

De landstreek Pamphylië werd bewoond door vele verschillende volkeren, wiens namen en talen reeds lang aan de vergetelheid ten prooi gevallen zijn.
De Phoeniciërs koloniseerden deze kusten en na de val van het machtige Troje vonden vele ontheemden een wijkplaats in het ontoegankelijke Taurusgebergte.
Door dit gebergte liep de "Koninklijke Weg" van de Egeïsche zee naar de Oriënt. Zwaar beladen handelskaravanen, beroemde veldheren met hun legers, nomadenstammen en hun kudden, artiesten en avonturiers trotseerden talloze gevaren op hun weg van west naar oost en van oost naar west.
Alexander de Grote liet Termessos voor wat het was: Een onneembaar adelaarsnest op 1050m hoogte.
De havenstad Attaleia (nu Antalya) werd gesticht door koning Attalos van Pergamon (159-138).
Toen de Romeinen dit gebied inlijfden bij hun rijk, kreeg veldheer Pompeius de opdracht een definitief einde te maken aan de onveiligheid, die al eeuwenlang veroorzaakt werd door gespuis, rovers en piraten, die zich in ravijnen en spelonken verschansten.
De Pax Romana bracht orde en welvaart.

Vanuit de moderne toeristenplaats Antalya aan de Middellandse Zee reizen wij noordwaarts naar de hoogvlakte van Anatolië. De geschiedenis en de mythologie zullen ons onderweg tot steun zijn bij onze oriëntatie in de tijd. Verhalen over de strijd tussen Kadmos en Typhoon en de overwinning van Bellerophon op de monsterlijke Chimaera zullen klinken in een omgeving, waar de Grieken ze oorspronkelijk situeerden. Sporadische resten van de raadselachtige Amazonen-cultuur zullen wij af en toe tegenkomen in een museum.


De Damascus Roos
De omgeving van Burdur en Isparta is beroemd om de rozenteelt. De hele familie wordt ingezet bij het oogsten. Duizenden kilo's vers geplukte geurige rozenblaadjes worden ambachtelijk verwerkt tot rozenwater en rozenolie. Op de westelijke oever van het Burdur-meer (200km²) gaan we een kijkje nemen in zo'n bedrijf.
Als iedereen een gedicht, een sprookje, een gedachte over de roos meeneemt, wordt deze tocht een ode aan deze bloem van Aphrodite.

Pisidië is het land van grote en kleine meren (vogelreservaten). In het noorden ligt het bijbelse Antiochië in Pisidië, waar Paulus en Barnabas op hun eerste reis het evangelie verkondigden. In het boek Handelingen is hun route te volgen en wij zullen ons proberen voor te stellen hoe hun boodschap geklonken heeft te midden van de vele cultusplaatsen gewijd aan de meest uiteenlopende goden.
Wij bezoeken o.a. de resten van een tempel gewijd aan een lokale Maangod, een aantal geheimzinnige cultusplaatsen ter ere van de Grote Moeder (Kybele) en een Hethietisch bronheiligdom.
Langs de oostelijke oever van het Beyşehir-meer (656km²), dalen wij weer af naar de kust, waar wij enkele monumentale hoogtepunten van Hellenistische en Romeinse (bouw)kunst zullen bewonderen.

Op onze weg bevinden zich vele grillige grotten (in de prehistorie waren sommige bewoond), tal van wilde watervallen en karavaanpleisterplaatsen uit de tijd der Seldjoeken (1100-1300); er worden weloverwogen keuzes gemaakt, ook uit de overvloed aan schitterende archeologische overblijfselen.
Tijdens onze dagtochten zullen wij genieten van het prachtige landschap en vaak picknicken in de vrije natuur; voor het wandelen, klimmen en klauteren wordt stevig schoeisel aanbevolen en ook de zwemspullen gaan mee!
Wij eten in gezellige restaurantjes met een lokale sfeer en mijden zo veel mogelijk het massatoerisme, dat de laatste twintig jaar de zuidkust van Turkije overspoelt.

Het Dagprogramma >>