De Hertgod Kurunta

 
 
Het onbeschadigde reliëf toont een hert met vol gewei, waar bovenop een mannelijk figuur staat met een boog over zijn linkerschouder en een speer in zijn uitgestrekte rechterhand. Boven hem zweeft een gevleugelde zonneschijf. Het is de god Rundas of Kurunta, de beschermgod van de weiden, de steppen en de vrije natuur. Helaas hebben een stel “Vandaalse schatgravers” in 1976 een stuk van de rots opgeblazen, waardoor de zonneschijf en het hoofd van de godheid verloren zijn gegaan.
De Hethitische god Rundas of Kurunta is de beschermgod van de weiden, de steppen en de vrije natuur. Hij draagt een korte tuniek en typisch Hethitische schoenen met opwippende punten. Zijn puntmuts heeft geen horens, zoals meestal het geval is, maar vanwege de gevleugelde zonneschijf zou het ook om een vergoddelijkte koning kunnen gaan. In de directe omgeving zijn sporen van een Hethitische nederzetting gevonden. In de buurt van het reliëf is een kunstmatig uitgehakte geul (3 x 12m) aangetroffen en tussen de geul en het reliëf ongeveer 30 aparte libatiegaten; men veronderstelt, dat dit een cultusplaats was, waar men plengkoffers bracht en met ceremonies de natuurgoden dankte en eerde. Er zijn geen inscripties aangetroffen.
Rundas of Kurunta staat niet op een stier zoals de dondergod Tesjup, noch op een leeuw zoals de Hethitische oermoeder Hepat. Het hert vertegenwoordigt de snelle, onbestendige wisselingen in het samenspel van de elementen, de wind door een wuivende rietpluim, de lichtweerkaatsing op een glanzende distel, een verdampende dauwdruppel; een schichtig moment van schoonheid ontsnappend aan onze aandacht. Door een plengoffer te brengen probeerde de mens de vluchtige werking van deze natuurgod te benaderen.

Links: De hertgod Kurunta op een van boven afgeronde stele-achtige plaquette (steatiet) uit Yeniköy. De beschermgod van de velden en de vrije natuur is afgebeeld op een hert. Hij draagt een gehoornde spitse muts met verticale ribbels. Zijn hoofd en voeten in opwippende puntschoenen, zijn en profiel, zijn bovenlichaam is frontaal weergegeven. Hij draagt een korte strakke tuniek met korte mouwen; in de gordel is de greep van zijn zwaard herkenbaar. Op zijn rechterhand zit een vogel, in zijn linkerhand houdt hij de koninklijke kromstaf (lituus), die tegen zijn linkerschouder aan ligt. Bij het hert zijn details van kop, gewei en hoeven aangegeven en de schouderspierpartij van de voorpoot.
Hoogte 6,4 cm., breedte 4,9 cm. 14e -13e eeuw v.Chr. Museum van Anatolische Beschavingen, Ankara
Op deze basalten orthostaat van de stadsmuren van Aslantepe/Malatya brengt koning Sulumeli een plengoffer aan de hertgod Rundas, die op zijn rechterschouder de boog draagt en in zijn naar voren gestoken linkerhand de leidsels van zijn rijdier vasthoudt. Een dienaar brengt een bokje.
Hoogte 44,5 cm. 1050-850 v.Chr. Museum van Anatolische Beschavingen, Ankara